Nasveti za varno vožnjo pozimi


Vozne razmere v snežnih razmerah in poledici
Vozne razmere v snegu in polediciVečina ve kako ravnati v primeru snega ali poledenele ceste. Vendar na hitro še enkrat poglejmo na kaj je potrebno biti pozoren v snežnih razmerah in pri nižjih temperaturah, ki lahko povzročijo tudi, da so deli cestišča poledeneli. Ne podcenjujte vožnje pozimi, saj je ta lahko tudi izjemno zahtevna.
 

Očistite vozilo


Pred pričetkom vožnje s svojega vozila odstranite sneg, saj bi ta med vožnjo sicer padel z vozila in s tem ogrožal druge udeležence v prometu. Z oken in žarometov odstranite led in tako poskrbite za ustrezno vidljivost in vidnost – očistite celotna stekla. Pred zagonom motorja preverite, da imate izklopljene brisalce saj jih lahko poškodujete. Redno preverjajte količino tekočine za brisalce, saj se je v tem času več porabi. Ne pozabite, da ste z neočiščenim vozilom tudi v prekršku – globa znaša 200 eur.

 

Varnostna razdalja
 

Na spolzki podlagi je zavorna pot daljša, zato povečajte varnostno razdaljo in zavirajte prej kot običajno. Zavirajte dovolj zgodaj in postopoma zmanjšujte hitrost. Na začetku vožnje preverite oprijem na ravni in neprometnih cesti, vseeno pa se prepričajte, da to lahko storite popolnoma varno.
 

Brez sunkovitih manevrov


Sunkovito speljevanje, zaviranje in obračanje volana na spolzki podlagi lahko privede do izgube nadzora nad vozilom in posledično prometne nesreče. Z volanom, zavoro in plinom upravljajte kar se da nežno.
 

Ne delajte več stvari hkrati
 

Če je le mogoče, hitrost ustrezno zmanjšajte že pred vstopom v ovinek in zavirajte takrat, ko še vozite naravnost. V ovinku se izogibajte uporabe plina in zavore. Pospeševati začnite šele, ko poravnate volan.
 

Mostovi in prelazi
 

Običajno so mostovi in prelazi bolj izpostavljeni kot drugi deli ceste, zato je na njih večja nevarnost poledice. Pri vožnji preko njih po potrebi zmanjšajte hitrost in bodite še posebej previdni. Pozorni bodite pri obcestnih drevesih, saj se z njih lahko vsuje sneg ali odlomi veja. Še posebej bodite previdni pri temperaturah okoli 0°C, ko je cesta zaradi taljenja in zamrzovanja lahko še posebej spolzka.
 

Neobvezna oprema
 

Priporočljivo je, da imate v avtu plastenko vode, kakšne prigrizke, polnilec za telefon, pokrivalo, svetilko. V rezervoarju imejte tudi nekaj več goriva in se ne vozite na rezervi.
 

Drugi udeleženci v prometu
 

Vozite predvidljivo, vedno jasno nakažite spremembo smeri in skušajte predvideti ravnanje drugih udeležencev v prometu. Pri vključevanju s stranske ceste na glavno se zavedajte, da je na spolzki podlagi oprijem koles slabši, speljevanje in pospeševanje počasnejše, zavorna pot drugih vozil pa daljša.

Želim vam srečno vožnjo.

Vir: avto-fokus.si