Počena ali predrta guma? Kako ravnati?


Počena ali predrta guma

 

V primeru, ko pride do predrte ali počene gume, je dobro imeti v vozilu nameščeno rezervno gumo ali pa vsaj set za popravilo pnevmatik. Ta navodila so  namenjena tistim, ki imajo nameščeno rezervno pnevmatiko in si ob cesti ne želijo obstati dlje kot zahteva menjava. Priporočamo naslednje:

- varno in na primernem mestu zaustavite vozilo. Odsevni trikotnik namestite vsaj 45 metrov pred vozilom, tako, da vas bodo preostali udeleženci pravočasno opazili. V kolikor imate s seboj sopotnika naj se seveda postavi izza zaščitne ograje v kolikor je ta nameščena.
- Za uporabo dvigalke potrebujete trdo podlago, zato se prepričajte, da je lokacija ustrezna.
- Delno odtegnite vijake še preden vozilo dvignete z dvigalko
- Vozilo dvignite dovolj visoko, da boste brez težav odstranili kolo s prazno pnevmatiko in namestili rezervno
- Pred privijanjem vijakov je dobro, če dva do tri navoje naredite z roko. Tako boste prepričani, da je vijak ustrezno sedel v navojno mesto
- upoštevajte morebitne hitrostne omejitve in se z njim varno pripeljite domov oziroma v servisno delavnico, kjer vam bodo namestili novo pnevmatiko

Vkolikor je lokacija na kateri ste ostali s prazno pnevmatiko, prenevarna, potem pokličite servisno službo in kontaktirajte policijo oziroma avtocestno službo, da pridejo zavarovati vaše mesto.

 

Vir: https://www.caranduser.com/sl/