0

Pripravite vozilo za na pot


Vir: http://www.sharewonders.com

Ko se odpravljamo na krajši oddih, počitnice ali na daljšo pot, je priporočljivo, da preverimo stanje vozila. Kar lahko storite v ustreznem servisu ali pa, če je avto redno vzdrževan, lahko to opravite tudi sami. Preglejte nekatere pomembne dele, kot so:

  • količina olja in zavorne tekočine,
  • količino sredstva za pranje vetrobranskega stekla,
  • delovanje vseh svetlobnih teles in akumulatorja ter
  • obrabljenost metlic brisalcev

Pnevmatike

Opravite pregled pnevmatik, če slučajno niso poškodovane in preverite tlak v vseh pnevmatikah tudi v rezervni. Upoštevajte, da bo avto na poti polno obremenjen, zato je potrebno tlak v pnevmatikah povečati, praviloma za 0,2 bara. Če želite z avtom vleči prikolico, preverite stanje vlečne kljuke in svetlobnih teles in tudi stanje same prikolice, še posebno njenih pnevmatik.

Klimatska naprava

Delovanje klimatske naprave preverite še pred začetkom višjih temperatur. Sami lahko glede vzdrževanja klimatske naprave storite zelo malo. Bodite pozorni na nepravilnosti in ustrezno poskrbite za servis pri strokovnjaku.

Pozorni bodite na neprijetne vonjave iz prezračevalnega sistema. Te so najbolj očitne ob zagonu in izklopu klimatske naprave. Poglavitni krivec za to je pojav vlage v prezračevalnem sistemu zaradi temperaturne razlike in posledično množenje bakterij. Ob zamenjavi filtra se zato priporoča tudi dezinfekcija celotnega prezračevalnega sistema.

Prtljaga

Pred odhodom na počitnice je v avto potrebno zložiti tudi vso prtljago. Ni pomembno zgolj, kako boste v avto pospravili vso prtljago ampak tudi, kako jo boste pravilno zavarovali. Nepravilno zavarovana prtljaga je lahko že ob nedolžnem trku smrtonosno nevarna za potnike. Pred pričetkom zlaganja prtljage morate zato misliti tudi na njih – predvsem tiste na zadnjih sedežih.

Zlaganja prtljage ali tovora v avtomobil se lotite sistematično. To pomeni, da morate imeti vso prtljago pripravljeno in že okvirno sortirano glede na velikost oz. težo.

Težje predmete, tudi večje, zložite na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, na njih pa naknadno zložite ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj načeloma ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko težo, saj lahko v primeru trka potnikom povzročijo hude poškodbe.

V strešni prtljažnik zlagajte prtljago po enakem principu – težje na dno, lažje na vrh, pri tem obvezno upoštevajte navodila proizvajalca tako prtljažnika, kot tudi avtomobila, glede obremenitve. Količina prtljage v strešnem prtljažniku naj bo takšna, da ga ne bo potrebno zapirati na silo. V primeru zapiranja na silo, lahko poškodujete tečaje ali ključavnice, prav tako pa se lahko zgodi, da spoj pokrova prtljažnika ne bo zadostno tesnil in bo zato v primeru dežja prepuščal vodo.

Za varen prevoz prtljage:

  • Zadnjo klop podirajte le takrat, ko je to nujno potrebno, saj klop predstavlja varovalno pregrado med prtljažnikom in potniško kabino,
  • tovora nikoli ne položite prosto v prtljažnik – vedno ga naslonite na naslonjalo zadnje klopi,
  • če je mogoče, za pritrditev uporabite varnostne pasove v avtu,
  • varnostne pasove na zadnji klopi pripnite ob klop, tudi če zadaj ni potnikov,
  • uporabljajte pritrdilne prstane v prtljažniku,
  • v avtu imejte vedno pritrdilne trakove,
  • drobne kose prtljage pospravite v škatle,
  • ostre in daljše kose prtljage zavijte v odejo,
  • pazite na pravilno razporeditev teže; težje predmete vedno položite na dno prtljažnika, predmete, ki tehtajo več kot 25 kg pa po možnosti ne polagajte na mesta za potniki,
  • ne preobremenite avtomobila (največja dovoljena obremenitev oz. masa je navedena v knjižici s tehničnimi podatki),
  • posebno težke predmete položite v prostor za noge sovoznika – če je sedež seveda nezaseden.

    Vir: amzs.si