0

Skrb za čistočo avta tudi pozimi


Umazanija na vozilu

Zimski meseci niso za avto prav nič prijazni, saj umazanija s cestišč avto zelo hitro umaže, že po vožnji ali dveh popolnoma običajne uporabe. Tudi takrat, ko ni snega ali dežja izmenjavanje temperatur ter posipanje cest povzroča, da se za vozečimi vozili dvigujejo v zrak mokri umazani delci.

Tudi v teh mesecih avtomobil potrebuje nego. Potrebno je poskrbeti za čistost stekel, prednjih svetil, registrske tablice in podvozja.  
 

Stekla: Med vožnjo uporabljajte tekočino za čiščenje stekel, če brisalci puščajo sled, jih zamenjajte. Občasno dobro umijte celotno vetrobransko steklo in tudi vsa ostala, še posebej zadnja. Če ima avto kamero ali kamere, skrbite za redno čiščenje le teh.
 

Prednja svetila: umazano steklo prednjih svetil je povezano z veliko slabšo osvetljenostjo zimskih cest, ostalim voznikom pa vaša svetloba blešči, še posebej pri xenonskih lučeh. Redno čiščenje je praktično obvezno.

Registrska tablica: poskrbite za čiste in vidne registrske tablice. Nečitljive registrske tablice so v zimskem času zelo pogoste. Težave so zato lahko npr. pri čitalcih, ki dvigujejo avtomatske zapornice na parkiriščih. Poleg tega vas lahko kaznujejo tudi policisti, saj zakon določa, da morajo biti registrske tablice vedno "dobro vidne in čitljive".
 

Podvozje: Z rednim spiranjem umazanije in nabrane soli boste preprečili korozijo, s tem pa rjavenje karoserije in vitalnih delov podvozja. Popravilo teh delov avta je lahko precej drago.
 

Vir: zurnal24.si