0

Spomladanska nega avtomobila

 

Čiščenje vozila pomladi
Čiščenje avta


Pomlad izkoristite tudi za osvežitev vaših jeklenih konjičkov. Le na novo sezono pripravljen avto nam bo zagotovil brezskrbne pomladne in poletne kilometre na cesti.

Med pomembnejše opravke pred začetkom spomladanske in poletne avtomobilske sezone zagotovo sodi zamenjava zimskih pnevmatik za letne.

Pomembno je tudi temeljito čiščenje in podrobnejši pregled pomembnih delov. Kaj lahko postorimo sami?


Počistite zimsko umazanijo

Spomladi je potrebno avto očistiti bolj temeljito. Pri tem velja očistiti tudi dele avta, ki so očem skriti in na katerih je še vedno veliko zimske umazanije in soli – na primer podvozje in notranje strani blatnikov. Spomladi je tudi idealen čas za temeljito loščenje in voskanje avta. Pri temeljito očiščenem avtomobilu bomo tudi lažje opazili praske, razpoke in druge poškodbe laka – če te niso prevelike, jih lahko popravimo s korekturnim lakom, nato pa karoserijo spoliramo z voskom oziroma polirnim sredstvom. Tako bo lak lepši, hkrati pa bomo zaščitili karoserijo pred nadaljnjim rjavenjem.

 

Zagotovite si dobro vidljivost


Dobra vidljivost navzven je eden od glavnih elementov aktivne varnosti, zato natančno očistimo vsa stekla tako znotraj kot zunaj. Preverimo tudi stanje metlic brisalcev – bodimo pozorni na poškodbe ali dotrajanost oziroma preperelost gumenih delov.

Pomemben del spomladanske nega avtomobila je tudi čiščenje notranjosti. Poleg običajnega brisanja prahu, čiščenja sedežev in plastičnih delov poglejte tudi pod talne preproge. Če opazimo vlago oziroma vodo, tla osušimo s papirjem, saj na takšnih mestih karoserija začne najprej rjaveti.

Spomladansko čiščenje avta je tudi odlična priložnost, da pospravimo prtljažnik in predale našega avta - lopata, snežne verige, zimska odeja, rokavice in ostala “zimska” prtljaga je poleti v prtljažniku povsem odveč.


Preglejte mehanske dele

Kaj lahko naredimo sami? Pregledate lahko nekatere mehanske dele avtomobila in preverite količino pomembnih tekočin, ki jih potrebuje avto.

Opravite pregled ravni motornega olja, preverite lahko tudi raven hladilne tekočine. Natočite tekočino za pranje vetrobranskega stekla, če je prazna. Glede na višje temperature, ni potrebno več kupovati zimske tekočine.

Pomlad je tudi primeren čas za pregled delovanja klimatske naprave. Temeljit in natančen pregled delovanja lahko opravite le v mehanični delavnici, a tudi sami lahko s prepoznavanjem nekaterih znakov opazite, da klimatska naprava ne deluje več najbolje. Najbolj očiten znak za to je neprijeten vonj iz zračnikov in pa dejstvo, da se notranjost ohladi le ob nastavljeni najvišji stopnji hlajenja.

Med spomladanske avtomobilske opravke spada tudi skrb za akumulator, ki je pozimi pogosto močno obremenjen in nam zato lahko odpove prav spomladi ali poleti.

Preverite akumulatorske konektorje oziroma kleme in jih očistite, če so umazane, preverite pa tudi stanje oziroma raven destilirane vode v akumulatorju (če lahko). Kako prepoznate, da je akumulator že utrujen? V temi in pri ugasnjenem motorju za nekaj minut prižgite dolge luči, potem pa zaženite motor. Če bodo luči pri prižganem motorju svetile opazno svetleje, je akumulator v slabem stanju in ga je potrebno zamenjati.


Vir: motorevija