0

Ali je prihodnost v električnih vozilih? Električno vozilo Nissan Leaf.

V letu 2016 sta bili na področju električnih vozil že kar dve dobri novici in sicer zvišana nepovratna sredstva s strani Eko sklada v višini 7.500 € in začetek prodaje tretje generacije najbolj prodajanega električnega vozila Nissan Leaf s 30 kWh baterijo, ki prinaša izboljšan multimedijski vmesnik in večji doseg.

Nissan-ov Leaf je najbolje prodajano električno vozilo, saj je bilo do sedaj prodanih že okoli 200.000 vozil. Obstoječi in bodoči člani Društva za električna vozila Slovenije, lahko električno vozilo Nissan Leaf, z dajatvami in prevzemom, po odbiti subvenciji, kupijo za 23.288€ oz. 209,00 € na mesec.

Višja cena pri nakupu vozila se vam obrestuje že, če letno prevozite 20.000 kilometrov. Mesečni obrok kredita v višini 209 € je nižji od računa za porabljeno gorivo. Se pravi, da se vozilo izplačuje preko prihranka pri gorivu. 

Pravtako tudi polnjenje električnih vozil v Sloveniji ni problem, saj je dobro pokrita s hitrimi polnilnicami. Ob avtocesti je 26 hitrih polnilnih mest tako, da je pokritost ob avtocestnem križu enaka pokritosti z bencinskimi servisi. Možno pa jih je polniti tudi preko običajnih vtičnic. Hitre polnilne postaje vam omogočajo v 20 minutah polnitev do 80% baterije. V praksi postanek 25 minut omogoča nadaljnjo vožnjo za 200 kilometrov. Domet vozila je 250 kilometrov po lokalnih cestah in 180 kilometrov po avtocesti, pri hitrosti 100 km/h.

Splošna garancija za vozilo je 3 leta, garancija na baterijo pa je 8 let ali 160.000 prevoženih kilometrov. 

Investicija je sicer višja od običajnega vozila, vendar pa je dolgoročno električno vozilo cenejše saj omogoča finančni prihranek, energetsko samozadostnost ter predvsem pozitivni vpliv na naše okolje.


Vir: DEVS