0

Ali so modre avto žarnice dovoljene?


Ko govorimo o dovoljeni uporabi halogenskih avto žarnic, je barvna temperatura tista, ki določa ali je žarnica primerna ali ne. Halogenske avto žarnice z barvno temperaturo več kot 4200K ni dovoljeno uporabljati na cesti. Uporablja se jo lahko uporablja samo na off road terenih.
 

To je zato, ker žarnice za avto, pri barvni temperaturi okoli 4200K, začnejo proizvajati svetlobo z nežno modrim odtenkom. Modre žarnice uporabljajo vozila za reševanje in morajo zato na cesti izstopati izmed drugih vozil. Če bi vsi imeli modro obarvane žaromete, reševalna vozila ne bi bila tako opazna, kar bi lahko povzročilo težave v kriznih situacijah. 
 

Modra prevleka na avto žarnici


Nekateri proizvajalci na avto žarnico namestijo modro prevleko zato, da je žarek kar čim bolj bele barve. Dokler barvna temperatura ne prestopi meje 4200K, je to dovoljeno za uporabo na cesti. Če imate žarnico za avto s prevleko sicer ne boste dobili toliko svetilnosti, saj prevleka zmanjšuje svetilnost avto žarnice.


Poglejte si primerjavo avto žarnice brez in z modro prevleko:


Kaj pa moderni avtomobili?

Na mnogih novih vozil, vključno z Audi, BMW in Mercedes, lahko nove Xenon HID avto žarnice oddajajo zelo rahlo moder odtenek. Te se še vedno uvrščajo med dovoljene avto žarnice, dokler so tovarniško vgrajene HID luči in ne kupljene v poprodaji. Kompleti, ki bi jih kupili za zamenjavo navadnih s xenon žarometi, niso dovoljeni.

Razlog, zakaj so lahko Xenon HID avto žarnice modre barve in še vedno legalne za uporabo na cesti, je povezan z zakonodajo. Ko so Xenon avto žarnice postale bolj priljubljene, so bili sprejeti novi, bolj podrobni zakoni, ki omogočajo višje barvne temperature Xenon žarnice za avto.

Drugi razlog, zakaj ima večina Xenon HID avto žarnic dovoljenje za uporabo na cesti, je tehnologija. Xenon žarnice vsebujejo različne mešanice soli. Dosežejo lahko višje barvne temperature brez potrebe po modri prevleki, kar pomeni, da vam ni treba sklepati kompromisov pri svetilnosti.
 

Katere halogenske žarnice se lahko uporabljajo na cesti?
 

Splošno pravilo je, da preverite kakšno svetlobo proizvaja žarnica za avto, če ima moder odtenek, se žarnica ne sme uporabljati na cesti, uporablja se lahko samo na off road cesti. Žarnici, kot sta Philips White Vision in OSRAM Cool Blue Intense sta odlična primera žarnic, ki jih lahko uporabite na cesti in dosežejo moderen izgled in svežo belo svetlobo.


Večina avto žarnic z večjo zmogljivostjo, standardne in halogenske žarnice z dolgo življenjsko dobo imajo dovoljenje za uporabo na cesti. Če niste prepričani, ne pozabite, da lahko bodisi:

 

• Preverite svetilnost žarnice v Kelvin-ih, ponavadi iščete 4200K ali manj
• Preverite, če ima  žarnica naslednjo oznako: ECE R37. To je znak odobritve, da se lahko uporablja na cesti


Katere halogenske žarnice so primerne zgolj za off road uporabo?
 

Opazili boste veliko razliko med barvno temperaturo 4200K in višjo barvno temperaturo kot npr. 5000K. Žarnice z barvno temperaturo okoli 5000K ni dovoljeno uporabljati, razen v primeru off road uporabe, prepoznali jih boste po močni beli barvi z močno prisotnim modrim odtenkom.


Katere Xenon HID žarnice so dovoljene za uporabo na cesti?
 

Xenon HID žarnice proizvajajo veliko višjo barvno temperaturo kot halogenske žarnice ampak so dovoljene za uporabo na cesti. Tovarniško nameščene Xenon HID lahko proizvedejo višje barvne temperaturo in njihova uporaba je še vedno dovoljena. Standard HID avto žarnice običajno delujejo na barvni temperaturi okoli 4600K in proizvedejo zelo svetlo, svežo svetlobo.
 

Ko HID žarnice za avto dosežejo svetilnost okoli 5000K, te žarnice postanejo bolj svetle in oddajajo rahlo modro svetlobo. Če je to tisto kar želite in imate avto v katerem lahko namestite xenon HID žarnice, potem so OSRAM Xenarc Cool Blue Intense fantastična izbira.Oglejte si veliko izbiro avto žarnic v naši spletni trgovini.