0

Izpolnjevanje evropskega poročila o prometni nesreči


Prometna nesreča, vkolikor se zgodi, za večino pomeni šok in stres. Zato smo vam pripravili nekaj navodil kako pravilno izpolniti poročilo o prometni nesreči.

Udeleženi ste v manjši nezgodi. Prvi korak je izpolnjevanje Evropskega poročila o prometni nesreči. Z zapisom, opisom in orisom nesreče ter podpisom pod obrazcem izmenjate podatke. Izpolnjeno poročilo je zgolj v pomoč pri reševanju škodnega primera, ne pomeni pa priznanja krivde. Če ni poškodovanih, materialna škoda pa je majhna ni treba klicati policije.
Evropsko poročilo prejmete ob sklenitvi zavarovanja avtomobilske odgovornosti skupaj z zavarovalno polico. Obrazec imejte shranjen v predalu vašega vozila. Če obrazca nimate, lahko izvod pridobite v vsaki poslovalnici zavarovalnic.

Evropsko poročilo o prometni nesreči je obrazec za popis manjše premoženjske škode v kateri nihče od udeležencev ni utrpel telesnih poškodb in takrat ko se udeleženci prometne nesreče sporazumejo o krivdi.

Obrazec vsebuje tri stolpce, ki jih morate izpolniti, in prostor, kjer narišete skico prometne nesreče. V primeru, da ste imeli nezgodo s tujcem, ki ima enak, od Evropskega zavarovalnega biroja odobren obrazec, vendar v drugem jeziku, sta obrazca enaka. Posamezna vprašanja so poenotena (kraj nesreče, ura, udeleženci, vozila, specifike gibanj, podatki o zavarovalnici ...) in oštevilčena, zato lahko vsebino prevajate od številke do številke po svojem obrazcu. 

V primeru, da se ne morete sporazumeti o krivdi in o tem kako je do nezgode prišlo, zavarovalnice priporočajo, da se naredi podroben opis nezgode na posebnem listu, hkrati pa s telefonom ali fotoaparatom nezgodo in škodo na vozilih fotografirajte iz več različnih kotov. Po potrebi obvestite policijo, da opravi ogled nezgode in pripravi policijski zapisnik. V takem primeru poročilo kljub temu izpolnite in v njem navedite tudi ime policijske postaje (polje številka 14).

Pazite, da izpolnite vse rubrike, saj boste tako lahko hitreje uredili na zavarovalnici in svoj jekleni konjiček odpeljali na popravilo.

Vir: zurnal24.si