0

Kaj pomeni izraz črni led?


Črni led (Vir: blog.greenflag.com)

 

Izraz črni led je tanek, zaledenel sloj na cesti, in nastane po topljenju snega ali ledenem dežju. V zimskih razmerah »tople« pnevmatike raztapljajo sneg ali led na cesti, ki začne hitro ponovno zmrzovati, takrat pa nastane tanka, prozorna plast. Od tod tudi ime črni led - skozenj se namreč vidi asfalt in zato ga vozniki težje opazijo.

Kdaj se pojavi?

Običajno se pojavi zjutraj in zvečer, ko so temperature ozračja nižje, manjši pa je tudi pretok vozil. Raziskave so pokazale, da lahko nastane, ko je temperatura zraka pod ničlo, pa tudi, če se ogreje do štiri stopinje nad ničlo. Nastane lahko tudi na bolj hrapavih površinah, saj voda v porah zamrzne in ustvari tanko, drsečo površino.

Kako ravnati?

Najboljše je, da takoj prilagodite hitrost vožnje in preverite oprijem pnevmatik (na varnem mestu, tako, da ne ogrožate drugih udeležencev v prometu). Če je že prepozno in začutite, da je vozilo začelo drseti, takoj spustite pedal za plin in se ne dotikajte zavore. Volan nežno obrnite v nasprotni strani drsenja avtomobila, s čimer boste lahko pri manjših hitrostih uspešno nadzorovali zdrs in vozilo vrnili v željeno smer vožnje. Seveda to ni enostavno narediti, ko ste v taki situaciji. Najboljši nasvet je, da ostanete mirni in se ne poslužujete naglih manevrov.
 

Vir: avto-fokus.si