0

Kaj pomenijo oznake na avtomobilskih gumah? 

Avtomobilske gume oznake na gumi
Kaj pomenijo oznake na pnevmatikah? (vir: yourmechanic.com)


Pri nakupu novih gum nam pomagajo obvezne nalepke proizvajalca (kakovost oprijema na mokri cesti, obraba in hrup). Pri zimskih gumah je najpomembnejša globina profila.


Kaj pomenijo oznake 195/65/R15 91T na gumi?
 

195 pomeni širina gume v milimetrih od enega do drugega skrajnega roba.

65 je presečno razmerje, izraženo v dvomestnem številu. To je razmerje, ki primerja višino gume (del nad platiščem) z njeno širino.

R – črka, ki predstavlja zgradbo gume. Črka R pomeni radialna zgradba.

15 predstavlja premer kolesnega obroča, ki se ga najpogosteje izraža v palcih oziroma colah.


91T je oznaka za hitrostni razred in nosilnost. Pri nosilnosti so oznake pri gumah za osebna vozila od 50 do 925, natančna nosilnost ob gumi z ustreznim tlakom je na voljo v preglednicah na internetu. Številka 91 predstavlja nosilnost do 615 kilogramov.


Hitrostni razred predstavljajo črke od A do Z. Črka T pomeni hitrostni razred do 190 kilometrov na uro.


DOT oznaka določa starost gume


Oznaka DOT z zadnjimi tremi ali štirimi ciframi razkriva starost gume. Gume izdelane pred letom 2000 imajo trimestno, poznejše pa štirimestno oznako. Ta kaže na teden in na leto izdelave gume. Oznaka DOT 2210 bi na primer vozniku povedala, da je bila guma izdelana v 22. tednu leta 2010, oznaka DOT 328 pa, da je bila guma narejena v 32. tednu leta 1998.


Vkolikor so gume pravilno shranjene, lahko nerabljene gume kot nove prodajajo še več let po njeni proizvodnji. Zakonodaje, ki določa, koliko let staro gumo lahko trgovci še prodajajo, v Evropi ni. Obstajajo le priporočila, v Nemčiji je rok pet let, v Veliki Britaniji pa šest let.


Podatek o starosti gume je bolj pomemben za voznike, ki letno delajo malo kilometrov. Tisti, ki se z avtomobilom vozijo več, bodo gume menjali zaradi obrabe profila in ne zaradi starosti.

Vir: siol.net, amzs