0

Kaj pomenijo te oznake na avtocesti?

 


Nove označbe na avtocesti (vir: zurnal24.si)


Tisti, ki so se je v zadnjih dneh peljali po avtocesti med Ljubljano in Brnikom proti Gorenjski, so v bližini Vodic gotovo opazili nove oznake na obeh voznih pasovih. Gre za odsek, kjer se ob večjemu prometnemu toku pojavljajo t. i. fantomski zastoji, ko nastane stoječa kolona brez posebnega vzroka.

 

Oznake v obliki puščic

Oznake v obliki puščic si sledijo v razmaku na nekaj deset metrov v dolžini več kilometrov. Gre za poskusno označitev prometne ureditve, namenjene spodbujanju voznikov k spoštovanju varnostne razdalje. In sicer si puščice med seboj sledijo v razdalji, ki pri hitrosti 130 km/h vozniku nakazujejo, kakšen bi moral biti v tistem trenutku razmak "dveh sekund". Ko zapelje čez prvo puščico, bi moralo biti vozilo pred njim že vsaj na naslednji puščici.

 

Idejo za takšno "neinvazivno" spodbujanje voznikov so pri Darsu dobili v Veliki Britaniji, ki je sicer prometno ena najvarnejših držav ne le v Evropi, temveč na vsem svetu. Takšno raven so na Otoku dosegli tudi ob pomoči številnih mehkih ukrepov, kot so talne označbe.

 

Varnostna razdalja

Varnostna razdalja je poleg neupoštevanje hitrostnih omejitev eden poglavitnih razlogov za nastanek nesreč na avtocesti, zato želijo tej problematiki pri DARS-u v sodelovanju s policijo posvetiti še več pozornosti.

 

Sicer pri Darsu opažajo, da se vozniška kultura v zadnjih letih vendarle nekoliko izboljšuje in da je prisotnega več sodelovanja med vozniki, recimo pri vključevanju na avtocesto ali pri menjavi voznih pasov.

 

Vir: zurnal24.si