0

Kako je z zimsko opremo v tujini?

 


Vožnja v zimskih razmerah


V Sloveniji je zimska oprema obvezna v času od 15. novembra do 15. marca, lahko pa tudi prej, če so zimske razmere. Kako je z zimsko opremo v tujini? Če pozimi pogosto potujete v sosednje države, se pozanimajte o njihovih predpisih o zimski opremi. Drugače se lahko zgodi, da boste dobili visoko denarno kazen.


Avstrija
V Avstriji ni splošnega predpisa o obvezni uporabi zimske opreme, velja pa, da morajo biti avtomobili opremljeni z zimskimi pnevmatikami (z najmanj 4 milimetrimi profila) takrat, ko so na cesti zimske razmere. Za zimske razmere se šteje, če je na cesti sneg ali led, razglasi pa jih upravljavec ceste. To pravilo velja v času od 1. novembra do 15. marca.


Italija
V Italiji ne velja splošen predpis o zimski opremi, obvezno uporabo zimske opreme predpišejo posamične province glede na razmere na cestah. Izjema je Južna Tirolska, kjer je obvezna uporaba zimske opreme od 15. novembra do 15. aprila.


Švica
Tudi v Švici ni zakonske obveze uporabe zimskih pnevmatik vendar pa voznik, ki zaradi neustreznih pnevmatik ostane na cesti in s tem ovira promet, plača zajetno kazen.

Francija
V Franciji uporabo zimskih pnevmatik lahko predpiše upravljavec ceste s posebno oznako ob cestah. Takrat morajo biti avtomobili opremljeni z zimskimi pnevmatikami z najmanj 3,5 milimetra profila.

Nemčija
V Nemčiji so pravila za uporabo zimske opreme dokaj ohlapna. Datumsko uporaba zimske opreme ni določena, obvezna pa je ob zimskih voznih razmerah. Zakonsko dovoljen je profil vsega 1,5 milimetra, priporočena globina pa je vsaj štiri milimetre. V času zimskih voznih razmer ni dovoljena uporaba kombinacije letnih gum s snežnimi verigami.

Madžarska
Na Madžarskem je ustrezna zimska oprema obvezna le v primeru zimskih voznih razmer. Med ustrezno zimsko opremo štejejo tudi letne gume z ustreznimi verigami v prtljažniku vozila. Ob močnejšem sneženju je lahko obvezna tudi uporaba snežnih verig.Vir: Avtomotorevija, siol.net