0

Kako ravnamo v primeru zastoja, nesreče, okvare avta ali požara v predoru?

 


Vožnja skozi tunel
Ali veste kako ravnati v primeru nepredvidenih situacij v tunelu?

 

Poleti, ko je dopustov in izletov, smo več na cesti zato ne škodi, če malo obnovimo znanje vožnje skozi tunel/e in za primer nepredvidenih situacij, ki se lahko zgodijo. Ali vemo, kako je potrebno ravnati, ko v tunelu skozi katerega se vozimo pride do zastoja, nesreče, bodisi se nam pokvari avto ali avto celo zagori? Družba za avtoceste Republike Slovenije je izdala zgibanko "Varno skozi predore". V zloženki so koristni nasveti, ki jih morajo vozniki upoštevati preden zapeljejo v predor oz. med samo vožnjo skozi predor.


Radijska frekvenca

 

DARS svetuje, da vozniki poslušajo prometna poročila na nacionalnem radiu (frekvence 88,5; 90,0; 90,5; 91,8; 92,9; 94,1 in 96,4 FM). Oprema v predorih omogoča slišnost nacionalnega radia, delovanje frekvenc policije, gasilcev, prve pomoči in vzdrževalne avtocestne službe. Najbolj slišne frekvence radia Slovenija in Vala 202 so izpisane na znakih pred predorom.


Pravilna vožnja v predoru
 

Povzemamo najbolj udarne zapovedi za pravilno vožnjo v predorih: v rezervoarju imejte dovolj goriva, v predoru snemite sončna očala, opazujte semaforje in vzdržujte varnostno razdaljo. V primeru zastojev v predoru vklopite varnostne utripalke, če se je kolona ustavila, zapeljite skrajno desno in ugasnite motor. Poslušajte prometna poročila na Radiu Slovenija in na Valu 202 ter obvestila operaterja iz nadzornega centra.


V primeru okvare vašega vozila 
 

Ravnajte po naslednjih navodilih in sicer vklopite varnostne utripalke, umaknite vozilo v odstavno nišo, če to ni mogoče pa ob skrajni desni rob vozišča, ugasnite motor, ključ pa naj ostane v kontaktni ključavnici, previdno zapustite vozilo, pomoč pokličite preko telefona za SOS - klic v sili in ne preko mobilnega telefona. 

 

V primeru požara na vašem vozilu 

 

Če je možno z vozilom zapustite predor. Če ni možno, zapeljite ob skrajni desni rob vozišča, ugasnite motor, pustite ključ v ključavnici in zapustite vozilo. Če je možno, pogasite požar z vašim gasilnim aparatom ali z aparatom, ki je nameščen v predoru. Pokličite pomoč preko telefona za SOS - klic v sili in ne preko mobilnega telefona. Rešujmo življenje, ne vozila! Podobno kot je opisano zgoraj je potrebno ravnati v primerih, ko zagori drugo vozilo in v primeru razlitja nevarne snovi. Med požarom se moramo zavedati, da v predoru lahko ogenj in dim ubijata. Zato znotraj predora rešujmo svoje življenje in ne vozila!

 

Želimo vam varno vožnjo.


 

Vir: DARS; spletni portal Siol.net