0

Kako ravnati, če se znajdete v potapljajočem avtomobilu


Vir: abcnews.go.com

Dolgoletni reševalec, Geoff Fahringer iz Floride, ponudi nasvete za najbolj enostavno rešitev iz potapljajočega avtomobila.

Reševanje iz potapljajočega avtomobila je za reševalce še posebej dramatičen dogodek, saj se situacija iz sekunde v sekundo slabša. Zato je še posebej pomembno, da vozniki znajo odreagirati sami, predvsem pa pravilno.

V taki krizni situaciji običajno naredimo veliko stvari narobe. Prevzame nas panika in iščemo najbolj racionalno pot, ki pa ni nujno pravilna. Za demonstracijo se Geoff Fahringer s starejšim vozilom zapelje v nekaj manj kot 3 metre globok kanal in prikaže postopek reševanja, potem pa to ponovi še z več ljudmi v avtomobilu.

"Ljudem pravimo, da morajo avto zapustiti preden voda pride do višine oken, kar pa je realno le okoli 30 do 60 sekund časa," pove Geoff in še doda: "Zato ne izgubljajte časa s klicanjem reševalcev po telefonu iz potapljajočega avtomobila."

Kako pravilno reagirati:

Avtomobil morate zapustiti, preden ta potone pod gladino. Običajno se to zgodi v manj kot minuti. Hitrost šteje. Takoj, ko z avtomobilom končate v vodi, odpnite varnostni pas in odprite okno na svoji strani (prav tako sovoznik, če je prisoten). Osebi na voznikovem in sovoznikovem sedežu lahko tako v nekaj sekundah zapustita vozilo skozi odprto okno.

Osebe na zadnjih sedežih se medtem pripravijo na udar vode v avtomobil, nato pa nemudoma splezajo naprej in prav tako zapustijo avtomobil skozi odprta okna. Njim je nekoliko teže, ker je voda takrat že v avtomobilu in se morajo prebijati proti toku vdirajoče vode.

Če Imate v avtomobilu otroke je postopek podoben. Odpnite varnostni pas, odprite okno. Z zadnjega sedeža najprej pomagajte starejšemu otroku, da lahko čim prej zapusti vozilo skozi okno, potem odpnite mlajšega in z njim zapustite vozilo.

Če se okno ne odpre, potrebujete alternativno rešitev - okno je potrebno razbiti. Priporočajo, da imate v avtomobilu pripomoček za razbijanje oken. Oster predmet (takšne imajo na primer v avtobusih), ki že z manjšim pritiskom zdrobi steklo, lahko učinkovito in hitro uporabljajo tudi šibkejši.

Vir: avto-magazin.si