0

Ko vas na poti ujame toča

 

Na poti vas ujame toča. Kako postopati?
Kako ravnati, ko pride do naliva s točo?


Če na  avtocesti pride do poletne nevihte s točo, nikar ne ustavljajte v predorih in nadvozih, kjer se toči nedvomno izognete, vendar lahko povzročite nesrečo ali verižno trčenje vozil za vami. Razmislite, ali je bolje, da po pločevini tolče toča, ali da se v vas zaletijo vozila za vami, ki ne bodo uspela pravočasno ustaviti.

Upoštevajte cestnoprometno signalizacijo, ki začne delovati ob spremenjenih voznih razmerah - znak za zastoj, drseča cestna podlaga in rdeča luč pred vhodom v predore.

Vozite previdno in zmanjšajte hitrost, ker je vidljivost slaba, pot ustavljanja pa daljša. Kritje pred točo poiščite na prvem izvozu ali na počivališču, kar pač pride prej na vrsto ter se ustavite brez tveganja. 
 

Voziti moramo naprej, ampak kako?

Hitrost vožnje naj bo prilagojena vidljivosti, ki jo omogočajo brisalci pri najhitrejši stopnji delovanja. Opazujete dogajanje pred seboj in enako pozorno spremljajte promet za sabo.
 

Vključite zadnji brisalec, luči za meglo pa samo takrat, kadar je vidljivost slabša od 50 metrov. Kadar ste zadnji v koloni in obstanete na avtocesti, vključite varnostne utripalke in se pomaknite skrajno desno ali pa skrajno levo, odvisno od tega, po katerem prometnem pasu se bližate stoječima kolonama.

Pri ustavljanju z varnostnimi utripalkami sprva pustite pred seboj 10 ali 20 metrov prostora, s čimer se lahko rešite, če bi kdo za vami pripeljal prehitro. Med ustavljanjem v ogledalih opazujte vozila, ki se vam bližajo. Ko ste prepričani, da se vozila za vami bližajo varno, zavzemite ustrezno mesto v stoječi koloni.


Predvsem si v takem primeru velja zapomniti naslednji nasvet: "Hitrost prilagodite razmeram na cesti, upoštevajte varnostno razdaljo, zapeljite do počivališča ali zapustite avtocesto na izvozu in poiščite kritje."

Vir: AMZS, siol.net