Manj obremenjeni prehodi s Hrvaško

 

Gost promet in zastoji
Gost promet na avtocesti proti mejnim prehodom

V poletnem času in ko se prične lepo vreme in dopusti, je pametno za prehod meje s Hrvaško poiskati tudi alternativne mejne prehode in se tako izogniti daljšemu čakanju na prehod meje.

Najbolj obremenjeni mejni prehodi med Slovenijo in Hrvaško so največkrat naslednji mejni prehodi Dragonja/Kaštel, Sečovlje/Plovanija in Sočerga/Požane, Jelšane/Rupa nad Opatijo ter Obrežje/Bregana na avtocesti med Ljubljano in Zagrebom in Gruškovje/Macelj.

Ko je na bolj obremenjenih mejnih prehodih potrebno čakati več kot pol ure, razmislite tudi o alternativnih, manjših prehodih. Večinoma gre za nekoliko počasnejše ceste vendar manj čakanja na meji hitro odtehta tudi nekaj več minut vožnje po regionalni cesti.

Mejni prehod Podgorje/Jelovice predstavlja alternativo za hrvaško Istro in zahodno obalo Kvarnerja (Opatija, Mošćenička Draga …). Vendar ne spreglejte, da je med 1. junijem in 31.8. mejni prehod zaprt med polnočjo in šesto uro zjutraj, v ostalem delu leta pa tudi med 22. in 24. uro!

Mejni prehod Babno Polje/Prezid, ki je alternativa za severnojadranske otoke je lepa, vendar časovno precej daljša pot skozi osvežujoči Gorski kotar.

Mejni prehod Petrina/Brod na Kupi je velikokrat najboljša izbira za pot do severnojadranskih otokov. Po prehodu meje in vzponu do Delnic ni več daleč do hrvaške avtoceste proti Reki ali Zagrebu in Splitu.

Mejni prehod Vinica/Pribanjci. Ko pridete do Vinice, je hrvaška avtocesta proti severnemu, srednjemu in južnemu Jadranu le še 5 km stran. Bosiljevo je kraj, kjer se avtocesta od Zagreba odcepi bodisi proti Splitu in naprej do južne Dalmacije bodisi proti Reki in Istri.

Mejni prehod Slovenska vas/Bregana naselje je najboljša izbira, ko so na mejnem prehodu Obrežje/Bregana zastoji.

Za mejni prehod Rigonce/Harmica, ki je prav tako lahko izhod v sili, če so na Obrežju zastoji, je slovensko avtocesto iz Ljubljane in Novega mesta proti Hrvaški treba zapustiti že v Čatežu,

od Harmice pa je najbližji uvoz na hrvaško avtocesto (šele) v Zaprešiću. Mejni prehod Slovenska vas/Bregana naselje je praviloma boljša izbira.

Mejni prehod Zgornji Leskovec/Cvetlin, je dobra alternativa v primeru zastoja na Gruškovju.

V vsakem primeru pa si za pot vzemite dovolj časa, dobre volje in tekočine, da bo vožnja prijetnejša.

 

Vir: siol.net