0

Nasveti za skladiščenje gum

 

Shranjevanje gum
Shranjevanje gum (vir: http://www.tirestoragesolutions.ca)


Prihaja čas menjave gum in tudi razmišljanje o tem kje in kako boste skladiščili letne gume do naslednje sezone. Prostor za hranjenje gum, je še kako pomemben. Še posebej zato, ker je od kvalitete gum odvisna stabilnost in oprijem vozila. Življenjsko dobo vaših gum je nemogoče napovedati, lahko pa jo podaljšate s pravilnim rokovanjem in skladiščenjem, ko le te niso v uporabi.
 

Nasveti za shranjevanje gum

1.  Za skladiščenje gum najbolj primeren temen, hladen in suh.

2. Z gum pred shranjevanjem očistite in iz profilov odstranite manjše kamenje, blato in drugo umazanijo.

3. Gume nalagajte položno eno na drugo. Nepravilno zlaganje lahko povzroči deformacije. Vrstni red naloženih pnevmatik menjajte mesečno.

4. Gum ne odlagajte v bližino ostrih predmetov. Izogibajte se tudi materialom, ki lahko povzročijo iskre ali električni naboj.

5. Ne odlagajte jih poleg toplotnih virov, npr. vročih cevi ali električnih generatorjev.

6. Ne izpostavljajte jih sončni svetlobi. UV-žarki lahko skrajšajo dobo njene absolutne učinkovitosti. Najbolje je, da jih spravite v posebne vreče.

7. Podlaga, na kateri bodo gume, naj bo čista, brez oljnih ali bencinskih madežev, ki med dolgo zimo ali poletjem načnejo gumo. Priporočljivo je, da gume dvignete s tal, npr. na paleto.

8. Označite kje na vozilu je bila guma nameščena. Menjava sprednjih in zadnjih gum vpliva na enakomernejšo obrabo.

9. Če so gume na platiščih, jih skladiščite napolnjene in v navpičnem položaju. Enkrat mesečno jih je potrebno obrniti. Preverjajte zračni tlak.

10. Na gume ne odlagajte težjih predmetov, ki bi lahko v daljšem časovnem obdobju povzročili deformacijo.

Vkolikor nimate primernega prostora za shranjevanje gum, strokovnjaki svetujejo, da jih v hrambi raje pustite pri vulkanizerju.

Vir: siol.net, michelin.si