Nasveti za varno pot

 

 


Zlaganje prtljage


Preverite stanje na cestah

Preden se odpravite na pot je pomembno načrtovanje in preverjanje stanja na cestah. Poiščite alternativne poti namesto uporabe najbolj obremenjenih cest in mejnih prehodov in tako si lahko pot do počitniškega cilja popestrite z ogledom kulturnih in naravnih znamenitosti. Če se znajdete v zastoju, poskrbite za varnostno razdaljo in ustrezno razvrščanje in tako omogočite vzpostavitev reševalnega pasu. Ne zapuščajte vozila, ki stoji v koloni, saj je to lahko zelo nevarno. 


Raje potujte zgodaj zjutraj

Predlagamo, da se na pot odpravite v času, ko so glavne prometnice proti turističnim destinacijam manj obremenjene. Izkoristite čas, ko drugi počivajo in se izogibajte povečanemu prometu ob koncu ali začetku tedna ter praznikih ali ob začetku počitnic. Če to ni mogoče, izberite manj obremenjene ceste in mejne prehode ter se na pot odpravite v zgodnjih jutranjih urah.


Prednosti sodobne navigacije in pretoka informacij

Pred odhodom poskrbite za posodobitev kartografije in ne pozabite preveriti ali imate naloženo ustrezno karto za državo, kamor se odpravljate, predvsem, če gre za države zunaj meja Evropske unije. Možnost navigacije preverite tudi pri najemu vozila. Spremljajte sporočila, ki vam jih o razmerah (prometne informacije, vreme in opozorila) ponuja navigacijska naprava. Stanje na ponujenih obvoznih poteh lahko dodatno preverite na potovalnih aplikacijah oziroma zemljevidih na pametnem telefonu.


Prtljaga

Pravilno naložena prtljaga pomeni tudi udobnejšo vožnjo. Težje predmete položite na dno prtljažnika takoj za naslonjalo klopi, nanje pa zložite ostale, lažje kose prtljage. Prtljaga naj ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko maso. Izkoristite sidrišča za pritrjevanje. Če imate zaščitno mrežo, ki seže od konca zadnjih sedežev do stropa vozila, jo uporabite. Nujno varnostno opremo: odsevni brezrokavnik, varnostni trikotnik, komplet prve pomoči, rezervno motorno olje, tekočino za pranje stekel, kit za popravilo pnevmatik ali dvigalko in ključ za vijačenje si pripravite na hitro dostopno mesto v prtljažniku. Enako velja za dostop do rezervnih oblačil, dežnika, svetilke in hrane ter pijače. Pri uporabi strešnih nosilcev in transportnih kovčkov na strehi ali vlečni kljuki poskrbite za pravilno namestitev v skladu z navodili in dovoljenimi obremenitvami. Bodite pozorni na izbor prtljage, ki je primerna za prevoz v kovčku na strehi. Ravno tako kot v prtljažniku mora biti prtljaga pravilno zložena tudi na strehi. Ne pozabite preveriti nosilnosti strehe ali vlečne kljuke. Strešni nosilci pri običajnih avtomobilih zmorejo med 50 in 75 kg, pri večjih potovalnih karavanih ali cestnih terencih do največ 110 kg. Navpična obremenitev vlečne kljuke znaša od 50 do 75 kg. 


Bodite previdni pri postankih

Ob postankih na poti vselej izberite lokacijo za počitek ali obed. Iz avta s seboj vedno vzemite dokumente, denar in mobilni telefon. Prtljaga naj bo prekrita. Vsi vrednejši predmeti, kot je denimo foto oprema, naj bodo skriti pred pogledi. Previdnost velja tudi pri prenočevanju na poti. Če je le mogoče avtomobil parkirajte na varovanem parkirišču motela ali kampa – čim bližje javni razsvetljavi.  


Priprava na pot

Če potujete v tujino, si je priporočljivo zagotoviti nekatere dodatne dokumente. Preverite veljavnost prometnega in vozniškega dovoljenja. Po potrebi si zagotovite izdelavo mednarodnega vozniškega dovoljenja. Če avto ni vaša last, je priporočljivo urediti dovoljenja za vožnjo tujega vozila.


Poiščite cenejše gorivo in parkirišča

Pri potovanju je ena od pomembnejših postavk cena goriva. Pri iskanju črpalk na poti pa je dobro vedeti, da so v večini evropskih držav (tudi sosednjih, kot so Hrvaška, Avstrija in Italija) na avtocestnih črpalkah cene derivatov lahko tudi do 20 % višje od povprečne cena goriva v državi. Tu še posebej izstopa Francija, kjer je gorivo na črpalkah trgovskih verig Careefour in Leclerc lahko celo več kot 25 % cenejše kot na avtocesti.

Velikokrat je dobro preveriti tudi cene parkirišč. Zlasti, če se z avtom odpravljate do letališč v sosednjih državah in nato z letalom nadaljujete pot do počitniškega cilja. Avto bo tam stal več kot teden dni. Da ne boste ob vrnitvi doživeli šoka pri plačilu parkirnine, preverite kje v okolici letališča so parkirišča za daljša obdobja označena z “long term” napisom in bistveno cenejšo parkirnino. Na teh parkiriščih je ponavadi tudi brezplačen javni prevoz do letališkega terminala. 

Želimo vam srečno pot in prijetne počitnice.

Vir: motorevija