Nov sistem za varnost motoristov

 

Boschev sistem za preprečevanje padcev motoristov
Za večjo varnost motoristov med vožnjo (Vir: Bosch)

 

Podjetje Bosch razvija številne varnostne sisteme za avtomobile. Sedaj pa so razvili tudi sistem za varnost motoristov, s katerim želijo preprečiti zdrse v ovinkih. Sistem s tipali zazna zdrs kolesa, ko motociklist zapelje denimo na pesek, mokro listje, oljni madež ali kaj podobnega ter v tistem trenutku iz šobe na strani motocikla potisne stisnjen zrak, ki prepreči zdrs.

Sistem deluje podobno kot sistem pri avtomobilskih zračnih blazinah. Sproščeni zrak gre z veliko hitrostjo skozi odprtine in pomaga obdržati motor pokonci. Sproži se lahko samo enkrat in nato potrebuje zamenjavo. Ta tehnologija, ko bo prišla na trg, verjetno ne bo ravno poceni, vendar če bo preprečila padec ter s tem poškodbe motorista in motocikla, se bo zagotovo izplačala.
A to ni edina tehnologija, ki jo Bosch razvija za varnost motoristov. Pripravljajo tudi nov sistem proti trku, ki motorista z zvočnimi in optičnimi signali opozori, da se je preveč približal drugemu vozilu. Dodatno razvijajo še sistem za zaznavo vozil v mrtvem kotu.

Oglejte si video: 
 


Vir: avto-fokus.si, siol.net