0

Ob okvari avtomobila na avtocesti

Ali veste kako ravnati v primeru, da se vam na avtocesti pokvari avto? Kaj vse je potrebno storiti? Kako najlažje poklicati pomoč in sporočiti kje točno smo? Preberite.


Če se vam avto pokvari na avtocesti, lahko pokličete pomoč z obcestnega stebrička za klic v sili. Tako bodo operaterji natančno vedeli, kje točno se nahajate. Če ste vaše vozilo zaustavili ob cestišču ne pozabite postaviti varnostnega trikotnika, ki mora biti postavljen na ustrezni razdalji od vozila. Varnostni trikotnik običajno postavimo 100 m za vozilom. V primeru okvare za ovinkom, trikotnik postavite 100 m pred pričetkom ovinka. Če do okvare avta pride na avtocesti trikotnik postavite 150 m za vozilom.


 (vir: DARS)

Vklopimo smernike

Po avtocesti se vozimo 130 kilometrov na uro in naenkrat je vozilo v okvari. V takem primeru takoj vklopimo vse varnostne utripalke. Ne poskušajmo s takojšnjim obračanjem ključa ter pritiskanjem na plin. Namesto tega raje pritisnimo na pedal za sklopko, saj lahko le tako ohranimo dovolj hitrosti, da umirjeno vozilo preusmerimo na rob vozišča oz. odstavni pas, kjer se lahko ustavimo. 

Obvezno si nadenimo odsevni telovnik

Ob izhodu iz avtomobila si morajo vsi potniki v vozilu nujno nadeti odsevni telovnik. Če tega ne storimo ali telovnika nimamo, smo posebej v megli, ob sneženju in ponoči slabše vidni ter predstavljamo potencialno nevarnost, da v nas trči vozilo; poleg tega nas policisti lahko oglobijo.

Po zaustavitvi vozila ga moramo čim prej zapustiti in pri tem paziti na promet, poteka nemoteno. V vzvratnih ogledalih se prepričamo, da je vozišče prazno, medtem pa v roke primemo odsevni telovnik, ki si ga bomo nadeli ob izstopu. S telovnikom smo – tudi ponoči – zavarovani in vidni na večji razdalji. Iz vozila izstopimo kar se da hitro ter se umaknemo za njegov zadek. Morebitni sopotniki izstopijo na svojih desnih vratih ter se umaknejo za zaščitno ograjo – posebna previdnost je potrebna na objektih in tistih delih, na katerih je za ograjo prepad. Nato oblečejo jopič ter ob tem ves čas aktivno spremljajo promet.

Varnostni trikotnik

Namestite varnostni trikotnik. Če vemo, kje je, ga lahko zelo hitro najdemo in tudi uporabimo, če pa imamo v avtu naloženo veliko prtljage, bomo v velikih težavah. Zato bi moral biti trikotnik vedno pri roki za hitro uporabo. Priporočljivo je, da se sestavljanja trikotnika naučimo že doma, saj nam lahko v trenutni paniki tudi to sicer enostavno dejanje povzroča težave. Trikotnik moramo postaviti najmanj 100 metrov od vozila. Daljša kot je razdalja, prej bodo lahko vozniki odreagirali in se pripravili na nevarnost.

Zelo pomembno je, da se pri postavljanju trikotnika ne gibljemo po odstavnem pasu, ampak hodimo le za varnostno ograjo.

Stebriček SOS

Pomembno je, da vemo, kje in kako daleč je telefonski stebriček SOS ob avtocesti – v daljših predorih so v ta namen tudi oznake. Sicer pa lahko vozniki uporabijo tudi mobilni telefon ter pokličejo Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na kratko telefonsko številko 1970, a je zaradi lažje ugotovitve lokacije voznika priporočljiva uporaba stebrička SOS, ki so med seboj razmaknjeni praviloma do dva kilometra.

Ne pozabite preveriti ali imate v avtomobilu vso potrebno opremo. Vkolikor ste ob pregledu ugotovili, da nimate popolne obvezne opreme, lahko v naši ponudbi poiščete obvezno opremo.

Vir: DARS