0

Polnil se bo kar med vožnjo


Induktivno polnjenje med vožnjo (Vir: Reanult/Qualcomm, avto-magazin.si)

https://revive.adriadigital.si/www/frrr/lg.php?bannerid=0&campaignid=0&zoneid=369&loc=https%3A%2F%2Fwww.avto-magazin.si%2Fnovice%2Frenault-kangoo-ze-bo-vozil-po-elektricni-cesti%2F&referer=https%3A%2F%2Fwww.avto-magazin.si%2F&cb=944b8c763bV Versaillesu pri Parizu so Renault, Qualcomm Technologies in Vedecom, pripravili cesto z vgrajenim sistemom za induktivno polnjenje baterij med vožnjo. Ta bo električnim avtomobilom omogočala, da bodo svoje baterije z močjo do 20 kilovatov polnili pri hitrostih do 100 km/h, mogoče pa tudi pri višjih.

V projekt bosta vključena tudi dva avtomobila Renaulta Kangoo Z.E., ki bosta lahko po cesti vozila v nasprotnih smereh in hkrati prejemala električno energijo. S poskusnimi vožnjami bodo ocenili delovanje sistema in prenosa elektrike med cesto in voziloma tudi v praktičnih scenarijih vožnje. Med drugim bodo razdelali tudi sistem za vključitev avtomobilov na cesto in njegovo zaznavanje, urejanje moči polnjenja ter poskušali določiti najbolj optimalno hitrost in namestitev avtomobila za čim bolj uspešno polnjenje. Postavlja se tudi vprašanje stroškov gradnje takšne ceste in samega obračunavanja odvzete elektrike.

Qualcomm je v okviru projekta razvil in zgradil cesto z induktivnim sistemom za oddajanje električne energije, Renault in Vedecom pa sta sodelovala pri opremljanju Kangoojev Z.E. s sistemom, ki omogoča sprejemanje energije.

Cesto so zgradili v okviru projekta FABRIC vrednega 9 milijonov evrov, ki ga je delno financirala EU, namenjen pa je prav ocenjevanju možnosti za uvajanje cest s sistemi za polnjenje električnih avtomobilov. V njem sodeluje 25 partnerjev iz devetih držav EU.

Vir: avto-magazin.si