0

Preden se odpravite na potPred daljšo potjo je priporočljivo preveriti delovanje vašega avtomobila. To lahko storite v ustreznem servisu. Če avto redno vzdržujete, se tega lahko lotite tudi sami.

Preglejte:

-          količina olja in zavorne tekočine,
-          količino sredstva za pranje vetrobranskega stekla,
-          delovanje vseh svetlobnih teles in akumulatorja ter
-          obrabljenost metlic brisalcev.


Preverite pnevmatikePreglejte pnevmatike, če morda niso poškodovane in preverite tlak, tudi v rezervni pnevmatiki. Prosim upoštevajte, da bo avto na poti polno obremenjen, zato je potrebno tlak v pnevmatikah nekoliko povečati – praviloma za 0,2 bara. Če boste z avtom vlekli tudi prikolico, morate preveriti vlečno kljuko in svetlobna telesa. Preverite tudi stanje same prikolice, še posebno pnevmatike.


Preverite delovanje klimatske naprave


Delovanje klimatske naprave je dobro preveriti še preden nastopi resna vročina. Sami lahko glede vzdrževanja klimatske naprave storite zelo malo, ste pa zato lahko pozorni na nepravilnosti in ustrezno poskrbite za servis pri strokovnjaku.

Priporočljivo je, da se kabinski filter zraka zamenja vsako leto.

Bodite pozorni na neprijetne vonjave, ki prihajajo iz prezračevalnega sistema. Te so najbolj očitne pri zagonu in izklopu klimatske naprave. Ta se pojavi zaradi vlage v prezračevalnem sistemu, zaradi temperaturne razlike in posledično množenje bakterij. Ob zamenjavi filtra se zato priporoča tudi dezinfekcija celotnega prezračevalnega sistema.

Pri uporabi klimatske naprave, tudi v najbolj vročih dneh, ne pretiravajte z jakostjo!


Kaj pa prtljaga?

Pred odhodom na počitnice morate v avto zložiti tudi vso potrebno prtljago. Ni pomembno samo, kako boste v avto spravili vso prtljago ampak tudi, kako jo boste pravilno zavarovali; nepravilno zavarovana prtljaga je lahko že ob sicer nedolžnem trku smrtonosno nevarna za potnike. Pred pričetkom zlaganja prtljage morate zato misliti tudi na njih – predvsem tiste na zadnjih sedežih.


Kako se lotiti zlaganja prtljage v avtomobil?


Zlaganja prtljage ali tovora v avtomobil se morate lotiti sistematično. Vso prtljago imejte že pripravljeno in že okvirno sortirano glede na velikost oz. težo.

Težje predmete, kar običajno pomeni tudi večje, zložite na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, na njih pa naknadno zložite ostale, lažje kose prtljage. Načeloma naj prtljaga ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko težo, saj lahko v primeru trka potnikom povzročijo hude poškodbe.


Zlaganje prtljage v strešni prtljažnik


V strešni prtljažnik zlagajte prtljago po enakem principu – težje na dno, lažje na vrh, pri tem pa obvezno upoštevajte navodila proizvajalca tako prtljažnika, kot tudi avtomobila, glede obremenitve. Količina prtljage v strešnem prtljažniku naj bo takšna, da ga ne bo potrebno zapirati na silo saj se lahko zgodi, da spoj pokrova prtljažnika ne bo zadostno tesnil in bo zato v primeru dežja prepuščal vodo.

Varno pot in uživajte na izletu ali počitnicah.

Vir: AMZS

Oznake: