0

Ravnanje v primeru poškodovanega vozila v tujini

 

V tujini imate nesrečo ali vam poškodujejo avto
Nesreča ali poškodbe na avtu. Kako ravnati?


Preberite kako ravnati v primeru, da ste v tujini in vam nekdo poškoduje avto ali ste udeleženi v prometni nesreči. Ker ste v takem trenutku tudi malo pretreseni je dobro, da veste kaj je potrebno narediti, da boste lahko uveljavljali škodo na vaši zavarovalnici po vrnitvi v Slovenijo. 
 

Poškodba vozila s strani neznanega voznika


V primeru, da je prišlo do poškodbe vozila s strani neznanega voznika, je potrebno poklicati policijo, ki bo naredila zapisnik. Ta je potreben tako za uveljavljane škode pri zavarovalnici (kasko) kot tudi za prestop meje v državah izven schengenskega območja oziroma v primeru policijske kontrole v državi. Policisti namreč v obeh primerih lahko zahtevajo dokument o prijavi škode.
 

Poškodba vozila s strani znanega voznika


V primeru, da je povzročitelj poškodbe na vozilu znan, pa je potrebno izpolniti evropsko poročilo. Priporočamo vam, da poslikate tudi mesto nesreče in poškodbe na vozilu, saj bo uveljavljanje škode tako lažje in hitrejše. V primeru nesreče z vozilom registriranim v državi EU, EGS ali Švici bo odškodninski zahtevek reševala zavarovalnica, ki je v Sloveniji pooblaščenka tuje zavarovalnice. V vseh ostalih primerih bo moral oškodovanec odškodninski zahtevek vložiti neposredno na zavarovalnico, kjer je zavarovano vozilo, ki je nesrečo povzročilo, ali na urad zelene karte v tisti državi.

Želimo vam varno vožnjo.

Vir: AMZS