0

Šibke točke avtomobilov pozimi

 

Težave z akumulatorjem v mrzlem vremenu
Mrzlo vreme in akumulator

Avtomobil je potrebno pripraviti na zimo. Zimske gume so ena od stvari, ki jih morate urediti pri svojem avtomobilu. Tukaj vam pripravljamo še nekaj nasvetov, da boste imeli z avtom pozimi čim manj zapletov.
 

Zimske temperature pod ničlo niso preveč prijazne do naših avtomobilov. Ob neustrezni hladilni tekočini lahko ta ob zelo nizkih temperaturah lahko zmrzne, s čimer preneha opravljati svojo funkcijo hlajenja motorja. Pri sodobnih avtomobilskih motorjih s hladilno tekočino skoraj ni več nobenih skrbi, vendar tudi tu ne gre povsem brez vzdrževanja. Če tega niso naredili na servisu, kakovost in raven oz. količino hladilne tekočine v hladilnem sistemu preverite sami. Lastniki starejših avtomobilov morajo pred zimo natočiti hladilno tekočino za nizke temperature. Kakovostno hladilno tekočino danes najdete v vseh specializiranih trgovinah, pa tudi na bencinskih servisih.
 

Druga zimska težava avtomobilov so akumulatorji. Pogosto vozniki niti ne vedo, da imajo v avtu akumulator z zmanjšano zmogljivostjo, saj pri toplejših temperaturah ni težav z zagonom motorja. Ob prvi občutno nižji temperaturi pa akumulator ne zmore več obrniti zaganjača – njegova učinkovitost namreč pada premo sorazmerno s temperaturo. Akumulator ima pri 0˚C le 80% svoje nazivne zmogljivosti, pri – 20˚C pa le še 50%. Ker je pozimi akumulator dodatno obremenjen – žarometi, gretje zadnjega stekla, gretje kabine lahko kaj hitro lahko pride do težav, še zlasti, če se vozimo le na kratkih razdaljah, ko se akumulator ne more dovolj napolniti. Ko je akumulator enkrat že izpraznjen, pomaga le še dodatna polnitev s posebno napravo ali pa zagon motorja ob pomoči kablov in drugega avtomobila.
 

Kako veste, da je akumulator že utrujen? V temi in pri ugasnjenem motorju za nekaj minut prižgite dolge luči, potem pa zaženite motor. Če bodo luči pri prižganem motorju svetile opazno svetleje, je vaš akumulator v slabem stanju in treba ga bo zamenjati. Če boste to naredili pravočasno, vam bo prihranjeno klicanje na pomoč.


Varno vožnjo vam želimo.

Vir: motorevija