Test celoletnih pnevmatik

 

Test celoletnih pnevmatik
Ali je pametno izbrati celoletne pnevmatike?

Ali je pametno izbrati namesto letnih in zimskih pnevmatik, celoletne pnevmatike, ki jih lahko uporabljamo celotno leto?

Pri AMZS so opravili test devetih celoletnih pnevmatik dimenzije 175/65 R 14 T oziroma H, ki jih uporabljajo majhni avtomobili. Posebnost AMZS-jevega testa je v tem, da so celoletne pnevmatike preskušali v razmerah v katerih jih uporabljajo uporabniki. To pomeni, da so lastnosti celoletnih pnevmatik na suhi cesti preskusili poleti v enakih razmerah kot preskušajo letne pnevmatike, lastnosti na mokri cesti smo preskusili jeseni pri temperaturah med 5 in 15 stopinjami Celzija, lastnosti na snegu in na ledu pa so preskusili v enakih razmerah kot preskušajo zimske pnevmatike. Letni čas oz. temperature namreč močno vplivajo na lastnosti pnevmatik.

AMZS-jev test je pokazal, da imajo celoletne pnevmatike manjše dimenzije boljše lastnosti kot celoletne pnevmatike večjih dimenzij, ki so jih preskušali pred časom. Tudi tokrat se je pri AMZS-jevem testu pokazalo, da so celoletne pnevmatike kompromisna rešitev in da se v vseh razmerah ne morejo kosati s specialnimi gumami: letnimi pnevmatikami poleti, spomladi in jeseni ter z zimskimi pnevmatikami v bolj hladnem obdobju leta – kar kaže tudi primerjava v vseh ocenjevalnih merilih z letno oziroma zimsko pnevmatiko. Kompromis se kaže tudi v skupni oceni, saj nobena celoletna pnevmatika ni dobila ocene dobro oz. zelo priporočljivo. Štiri pnevmatike so dobile skupno oceno zadovoljivo oziroma priporočljivo, preostalih pet pnevmatik pa je dobilo oceno pomanjkljivo oziroma priporočljivo z omejitvami.

Test celoletnih pnevmatik 2018
Test celoletnih pnevmatik (Vir: amzs.si/motorevija)

Najbolj se je izkazala Nexenova pnevmatika N blue 4 season, ki so ji višjo oceno preprečile lažje slabosti na suhi cesti in na snegu. Težave na suhi cesti ima tudi Continentalova pnevmatika allseason contact. Goodyearova pnevmatika vector 4season gen-2 ima, podobno kot Nexenova pnevamtika, težave tako na suhi cesti kot na snegu s tem, da so težave bolj izrazite, zato tudi nekoliko slabša skupna ocena. Četrta pnevmatika z oceno zadovoljivo je Nokianova weatherproof, ki ima tako kot Continentalova težave, a nekoliko bolj izrazite, na suhi cesti.

Ostalih pet pnevmatik je dobilo oceno pomanjkljivo. Kar štiri pnevmatike – Maxxisova al season AP2, Veredesteionova quatrac 5, Hankookova kinergy 4s H740 in Michelinova crossclimate – so to oceno dobile zaradi slabih lastnosti na snegu, Firestonova pnevmatika multiseason pa zaradi večjih slabosti tako na suhi kot na mokri cesti.

AMZS-jev test celoletnih pnevmatik je zelo nazorno pokazal dobre lastnosti in slabosti posamezne celoletne pnevmatike. Pri celoletnih pnevmatikah (vsaj zaenkrat) brez kompromisov pač še ne gre! Če se želite izogniti kompromisom, pa izberite glede na letni čas specializirane pnevmatike: letne ali zimske.

Vir: amzs.si/motorevija