0

Umazanija na avtu. Kako jo odstraniti?

 

 

Parkiranje pod borovci
Parkiranje pod borovci
 

Smola, ptičji iztrebki, žuželke in nepravilna uporaba čistil predstavljajo največje težave na avtu poleti, ko avto stoji na žgočim soncem.


Kje je največ smole?

Čeprav težave s smolo največkrat nastanejo v poletnih mesecih, pa borovci v kampu ali na parkirišču ob plaži nikakor niso edini iglavec, pod katerimi bodo na pločevini ostali madeži. Največ smole med vsemi drevesi izloči navadna smreka. Tega se morajo zavedati predvsem lovci, pa gobarji in tudi planinci ter drugi pohodniki, ki avtomobile parkirajo v zavetju drevesnih krošenj ob gozdnih cestah. Smola torej ne preti zgolj ob morju.


Kako si lahko pomagamo?

Če gre za sveži madež smole je najbolj učinkovito jedilno olje. Učinkovito je le v krajšem času po nastanku madeža. Če olja ni pri roki je najbolje, da avto peljete v najbližjo avtopralnico.


Ptičji iztrebki

Tudi pri ptičjih iztrebkih ne odlašajte z odstranjevanjem. Saj je ptičji iztrebek po kemični sestavi zaradi kislin in prebavnih sokov še agresivnejši od smole in lahko pride do hitrejšega razjedanja površine, kar bi ob zanemarjanju higiene na daljši čas lahko pripeljalo celo do korozije.


Priporočljivo je, da poleti na suhih cestah zaradi raznoraznih nečistoč vsaj na vsake dva ali tri tedne dobro operete avtomobil. Lak bo dlje časa obdržal svojo kakovost, če bo vzdrževan in na njem sonce ne bo zapeklo raznih organskih materialov.


Ko se na avtomobilu nabere večja količina mušic, je priporočljivo oprati avtomobil. Tudi mušice z razkrojem povzročajo madeže. Podobno pa je tudi s cvetnim prahom.


Sonce

Zelo velik vpliv na uspešnost pri boju s trdovratnimi poletnimi madeži ima tudi poletna vročina oz. izpostavljenost soncu. Vročina hitro zasuši madež in višje kot so temperature, krajši mora biti reakcijski čas.


Uporaba čistil

Poletna umazanija ima torej svojo specifičnost tudi zaradi vročine. Visoke temperature močno vplivajo na fizikalno-kemične procese aktivnih snovi v čistilih.

Za vsakršen poseg s čistili je potrebno najprej ohladiti površino avtomobila, sicer lahko pride do poškodb zaradi čistil. Še posebej občutljiva so gumirana tesnila in okrasne krom letvice na vratih, maski in plastični deli.

Čiščenja ne izvajajte na vročih površinah. Na soncu površina karoserije hitro preseže 80 stopinj Celzija. Na tako razgreti površini ni priporočljivo uporabljati niti jedilnega olja. Če ne gre drugače, počakajte in se čiščenja lotite zvečer ali zgodaj zjutraj, ko je avto ohlajen.

Na polico hišne avtokozmetike zato v poletnih mesecih spadajo čistilo za odstranjevanje mrčesa, varno in nekoliko bolj kakovostno alkalno čistilo (šampon) ter čistilo za platišča. To je osnovni komplet. Zasušeno smolo odstranjujemo s temu namenjenimi učinkovitimi topili v pršilih, pri katerih je treba natančno prebrati navodila in jih tudi upoštevati. To je tudi najbolj varen način odstranjevanja smole. Topilo se uporablja tudi, če smola pride na tkanino avtomobilskega sedeža.
 

Najbolj trdovratni madeži

Najbolj trdovratni madeži niso smola, ptičji iztrebki in insekti, ki lahko v poletnih mesecih pustijo umazanijo na vašem avtu. Če ste z avtomobilom zapeljali po sveže asfaltirani površini, boste na obokih blatnikov nedvomno našel sledi katrana.

Na široko pa se velja izogniti tudi sveži barvi za talne označbe. Kapljice neposušene barve izpod koles bodo na karoseriji hitro postale zelo trd oreh. V tem primeru bosta poliranje in poseg strokovnjaka nuja.
 

Imejte vzdrževan in čist avtomobil saj tudi ta vpliva na varno vožnjo.

Vir: motorevija, september 2017