0

Uporaba otroških avtosedežev

V avtomobilu za otroka vedno uporabljajte avto otroški avtosedež. Poskrbite, da se bo otrok v avtosedežu dobro počutil.

Posebej bodite pozorni na potek varnostnega pasu. Ta naj bo prilagojen otrokovi velikosti in mora potekati prek ramen, nikakor pa ne prek vratu.

Otroka vedno pripnite v sedež. Tudi pred vsako, še tako kratko vožnjo. Le s tem mu boste jasno sporočili, da mora biti v sedežu vedno pripet. Seveda morajo biti tudi voznik in sopotniki pripeti z varnostnimi pasovi.

Vkolikor namestite otroški varnostni sedež na prednji sedež v avtu, se prepričajte, da je izklopljen varnostni meh. Če varnostni meh ni izklopljen, lahko ta ob sprožitvi povzroči smrtne poškodbe otroka.

Posledice pri trku

Ob nenadnem močnem zaviranju ali trku oziroma naletu nepripet potnik (tako kot tudi nepritrjena prtljaga) potuje naprej po zaustavljenem avtomobilu z nezmanjšano hitrostjo – do prve čvrste ovire. Vanjo, naj bo to sedež, armatura ali vetrobransko steklo, nepripet potnik udari s 30 do 50-kratnikom svoje mase! To pomeni, da ima otrok s 15 kg ob udarcu v oviro maso približno pol tone, otrok s telesno težo 25 kg pa že kar eno tono!

Posledice takšnih udarcev pogosto vidimo pri testiranjih, kjer se skuša nakazati nevarnosti nezavarovane prtljage v potniškem prostoru. Večina testov se izvaja pri nizkih hitrostih, npr. 50 km/h. Sile ob morebitnem trku so namreč zares velike; na karoserijo avtomobila ob trku pri hitrosti 50 km/h deluje pojemek, ki je 24-krat večji od sile težnosti, enak pojemek pa deluje tudi na vse predmete v notranjosti avtomobila.

Že pri tako nizki hitrosti lahko otrok, ki stoji med voznikovim in sovoznikovim sedežem, med močnejšim zaviranjem pade in se resno poškoduje. Ob trku pri enaki hitrosti pa so lahko za takšnega otroka posledice že usodne. Otroka se zato nikakor ne odpenjajte iz avtosedeža. Poskrbite, da mu bo med potjo udobno in, da se ne bo dolgočasil in da povečate količino postankov, pri katerih boste prekinili monotonost vožnje.

Naj bo vsaka vožnja z vašim otrokom varna vožnja, zato na naši spletni strani preverite ponudbo kvalitetnih Recaro otroških sedežev.

Vir: Motorevija