0

Zimske pnevmatike. Kaj je potrebno vedeti?

 

Zimske pnevmatike
Zimske pnevmatike

 

Od 15. novembra do 15. marca je v Sloveniji obvezna uporaba zimske opreme za vsa motorna vozila, vendar zakon o varnosti cestnega prometa določa, da je zimska oprema obvezna tudi pred ali po tem datumu, če se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali če je vozišče poledenelo.


Ustrezna zimska oprema zimske pnevmatike

Po zakonu so ustrezna zimska oprema zimske pnevmatike z oznako M+S (mud+snow oz. v nemščini Matsch & Schnee), ki morajo biti nameščene na vseh štirih kolesih, ali letne pnevmatike na vseh štirih kolesih in snežne verige v prtljažniku vozila. Vse štiri pnevmatike morajo biti enake velikosti, vrste (letne ali zimske) in zgradbe (radialne ali diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda, istega proizvajalca in dezena (vzorca tekalne površine).


Starost

Priporočljivo je, da zimske pnevmatike niso starejše od 4 let, saj se po tem obdobju ne glede na obrabljenost izgubi njihova sposobnost optimalnega oprijemanja na cestišču. Starost gume pove oznaka DOT na njej. Gume, ki so bile narejene po letu 2000, imajo v oznaki štiri številke, tiste, ki so bile narejene pred tem datumom, pa imajo trimestno oznako. Na primer: če je na gumi oznaka DOT 4613, pomeni, da je bila guma narejena v 46. tednu leta 2013.

Proizvajalci sicer pravijo, da začne pnevmatiki starost teči šele, ko jo montiramo na kolo, v kolikor je bila prej pravilno skladiščena. Pod pravilno skladiščenje se šteje, da je guma na stojalu, da ni v stiku s kemikalijami in da temperatura v skladišču ne niha preveč.

Globina profila (žlebov) na celotni tekalni površini, tako pri letnih kot zimskih pnevmatik, mora biti najmanj 3 milimetre, kar enostavno preverite s kovancem za en evro, saj je njegov zlati rob širok prav 3 milimetre.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za zadnjo os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os.

V Sloveniji velja izjema pri zimski opremi za priobalno območje, to so ceste od Kozine do Sečovelj, kjer za zimsko opremo štejejo tudi 4 letne pnevmatike z najmanjšo globila profila najmanj 1,6 milimetra, verige pa v priboru niso potrebne.


Montaža pnevmatik

Montažo pnevmatik je najbolje prepustiti strokovnjaku, ki bo poskrbel tudi za ustrezno optično nastavitev in centriranje. Z optično nastavitvijo zagotovimo, da bo krmiljenje vozila natančno in da bo kolesje teklo naravnost ter točno, centriranje pa prepreči pojav vibracij, ki so vzrok za prezgodnjo obrabo pnevmatik.

Zakon o varnosti cestnega prometa določa, da se voznik, ki nima ustrezne zimske opreme, kaznuje z denarno kaznijo 40 EUR, če je zaradi prekrška onemogočen promet, pa s 500 EUR.

Vir: avto-magazin.si