0

Test zimskih pnevmatik za leto 2017

 

 

Zimske gume
Zimske gume

Pri nakupu zimskih pnevmatik bodite pozorni na ustrezno dimenzijo, hitrostni razred in nosilnost pnevmatike, ki ustrezajo predpisom proizvajalca vozila in so navedeni v homologacijskem kartončku (izjavi o ustreznosti).

Pri nakupu pnevmatik je priporočljivo upoštevati tudi neodvisne teste. Pri AMZS in partnerskih organizacijah po Evropi so opravili test zimskih pnevmatik za prihajajočo sezono. Avtoklubi vsako leto testirajo dve različni dimenziji pnevmatik, tokrat dimenzijo 195/65 R 15 T, ki jih uporabljajo večinoma po nekaj let stari avtomobili nižjega srednjega razreda, ter dimenzijo 215/65 R 16 H, ki jih uporabljajo popularni križancev in športni terenci.

Pnevmatike testirajo tako na suhi kot na mokri cesti, na snegu in ledu, preverjajo obrabo in porabo goriva. Skupek tega prinese končno oceno in razkrije, katere pnevmatike so najbolj uravnotežene. Letos je le ena pnevmatika dobila oceno neprimerno. Potrdilo se je dejstvo, da so za vožnjo v zimskih razmerah primerne le kakovostne zimske pnevmatike.
 


Test pnevmatik dimenzije 195/65 R 15 TTest pnevmatik
Test pnevmatik (Vir: amzs.si)
 

Pri testiranju dimenzije 195/65 R 15 T so preizkusili 16 različnih pnevmatik, od tega so 3 ocenili z oceno dobro, 12 z zadovoljivo, 1 pa so ocenili z oceno pomanjkljivo. Nobena pnevmatika ni dobila ocene slabo.

Najbolj uravnotežene pnevmatike so: Continental wintercontact TS 860, esa-tecar super grip 9 in kleber HP3. Oceno pomanjkljivo je dobila Semperitova pnevmatika master-grip 2, za katero ocenjevalci pravijo, da ima slabe lastnosti na suhi cesti.
 


Test pnevmatik dimenzije 215/65 R 16 H
 

Test pnevmatik
Test pnevmatik (Vir: amzs.si)


Pri večjih pnevmatikah 215/65 R 16 H je bilo prav tako na testu 16 pnevmatik. Zgolj 1 pnevmatika, Dunlop winter sport5, se je izkazala za uravnoteženo v vseh pogojih, še posebej pa je dobra na mokri cesti, je dobila oceno dobro. 14 pnevmatik, med njimi tudi Savina eskimo HP2, je dobilo oceno zadovoljivo. Nankangova zimska pnevmatika snow SV-2, ki ima ob oznaki M+S tudi znak snežinke, je kot edina dobila oceno slabo in je ne priporočajo za nakup.

Vir: amzs.si, zurnal24.si